EL JUTJAT D’INSTRUCCIÓ NÚM. 4 DE REUS ARXIVA LA PRIMERA CAUSA PER CLONAR LES PÀGINES WEB DEL REFERÈNDUM DEL PASSAT 1 D’OCTUBRE DE 2017 A CATALUNYA

A petició expressa del lletrat de l’Associació d’Advocats Voluntaris 1-O, el Jutjat d’Instrucció número 4 de Reus ha resolt —acollint-se als arguments de la defensa de l’investigat— sobreseure i arxivar les actuacions que s’havien iniciat per un presumpte delicte de desobediència per clonació de les pàgines de la Generalitat de Catalunya.

Reus, 12 d’abril de 2018: El Jutjat d’Instrucció número 4 de Reus va notificar ahir a la defensa de l’investigat la interlocutòria de sobreseïment provisional en considerar que no resulta suficientment justificada la perpetració del delicte.

El jutjat investigava uns fets que havien estat qualificats inicialment com a delicte de desobediència. La causa s’havia iniciat per l’actuació de la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Comissaria General de la Policia Judicial i s’havia plasmat en un atestat policial que va remetre al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Paterna, el qual es va inhibir a favor dels diferents jutjats d’Espanya on els investigats tenien llur domicili, principalment a Catalunya.

Els fets investigats eres les rèpliques que diferents ciutadans haurien realitzat de les pàgines web www.referendum.cat i www.garanties.cat on es publicava informació sobre el referèndum d’autodeterminació que es va celebrar el passat 1 d’octubre. Aquelles pàgines web foren intervingudes i posades a disposició per ordre judicial.

La Justícia dóna la raó al lletrat de l’investigat, Jonathan Cortijo, membre del col·lectiu d’advocats constituïts en associació (Advocats Voluntaris 1-O) de Reus, el qual va sol·licitar l’arxiu de les actuacions amb l’argument que el Tribunal que havia ordenat el tancament dels webs no havia formulat cap prohibició expressa a cap ciutadà ni tampoc els havia notificat individualment la resolució, tampoc col·lectivament per mitjà de cap publicació oficial. En conseqüència, els fets no podien ser considerats un delicte de desobediència perquè no existia cap ordre judicial directa que imposés una prohibició de replicar les pàgines web de la Generalitat, ni aquella ordre havia estat comunicada a cada una de les persones que ara s’investigaven.

Aquesta resolució estableix un precedent important per a totes les causes que se segueixen per fets similars a diferents jutjats de Catalunya i Espanya en tant que no hi ha notícia que s’hagin adoptat altres resolucions en aquest sentit.

La Justícia, per tant, coincideix amb la defensa dels investigats i no considera delicte el fet que els ciutadans evitessin el tancament de les pàgines web informatives del procés de votació i de les garanties individuals de cada una de les persones que hi volia participar.

L’associació d’Advocats Voluntaris 1-O de Reus, sense ànim de lucre, es congratula del resultat obtingut i del treball realitzat per tots els membres del col·lectiu en defensa dels drets de les persones investigades. De la mateixa manera, l’associació es compromet a seguir dedicant tots els esforços per aconseguir l’arxiu de cada una de les causes que es tramiten contra ciutadans per fets relacionats amb el referèndum celebrat a Catalunya el passat 1 d’octubre i que entenen que en cap cas haurien d’haver-se iniciat.

Per més informació o la còpia de la resolució judicial i peticions d’arxiu, cal dirigir-se al correu i el telèfon de l’associació: 642 559 641 – advocatsreferendum@gmail.com)

ASSOCIACIO D’ADVOCATS VOLUNTARIS 1-O

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: