MANIFEST DAVANT LES INGERÈNCIES POLÍTIQUES EN EL PODER JUDICIAL I LA POLITITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA EN “LA CAUSA PROCÉS”

Considerem que és oportú, en qualitat de juristes, fer una anàlisi de la situació atesos els esdeveniments més recents.

És pertinent recordar que, en l’informe anual de la Comissió Europea sobre l’estat de la justícia en els països de la Unió Europea, Espanya consta com el tercer Estat on un major percentatge de persones percep que la justícia no és independent. En aquest sentit, fins a un 77% dels ciutadans de l’Estat consideren com “dolenta” o “molt dolenta” la independència judicial i són les “interferències i pressions del Govern i polítiques” el primer motiu de la percepció d’aquesta manca d’independència que manifesta la ciutadania.

D’altra banda, en el darrer informe del Fòrum Econòmic Mundial —que mesura la influència sobre els jutges de governs, persones o empreses— Espanya ocupa el lloc 58 d’entre els 137 països analitzats.

La Constitució de 1978 estableix que Espanya és un Estat de Dret i consagra l’imperi de la llei com a expressió de la sobirania popular, que implica la separació dels poders de l’Estat, de tal manera que actua com a contrapès i garantia del funcionament correcte i equilibrat de les institucions públiques i alhora constitueix una garantia fonamental de la llibertat dels ciutadans.

El darrers esdeveniments evidencien una politització de la justícia i confirmen els pitjors presagis sobre l’estat de salut de la independència judicial a Espanya.

Recentment, Pablo Llarena, el Jutge del Tribunal Suprem que instrueix el procediment conegut com “LA CAUSA DEL PROCÉS”, —tot coincidint amb la renúncia a la investidura per part de Jordi Sánchez i la nova proposta política de la majoria parlamentària en favor d’investir Jordi Turull com a President de la Generalitat— va citar el dimecres 21 pel divendres 23 de març, és a dir només amb 48 hores d’antelació, els diputats que estan en llibertat condicional, justament Jordi Turull, a més de Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Marta Rovira i Carme Forcadell. L’objectiu és dur a terme la compareixença prevista en l’article 505 de la Llei d’Enjudiciament Criminal i revisar les seves mesures cautelars, això és, una nova amenaça de presó provisional contra tots ells.

L’acceleració dels processaments, per tant, irromp directament sobre els plans d’investidura. Així, la precipitada citació practicada pel Sr. Llarena s’explica clarament amb una motivació política i amb la voluntat d’impossibilitar l’activitat normal i pròpia del Parlament de Catalunya en l’exercici de les competències què li són pròpies conforme la Llei.

Si al Sr. Turull se li decreta presó provisional, els seus moviments estarien controlats pel Jutge Llarena, el qual hauria d’autoritzar qualsevol permís per sortir de la presó i assistir al Parlament. A més, el processament per delicte de rebel·lió—i quan sigui declarat per la Sala d’Apel·lació—, durà automàticament a la inhabilitació d’aquells contra qui s’hagi decretat la presó preventiva.

Els fets exposats evidencien l’arbitrarietat i la intencionalitat política de les decisions judicials, amb la voluntat de controlar el temps i limitar els candidats i les opcions polítiques a Catalunya, una circumstància aliena al Poder Judicial i mostra evident de la seva manca d’independència.

La vulneració de la separació de poders ha arribat a uns nivells de gravetat cada cop més preocupant i palpables que genera preocupació i inseguretat jurídica al conjunt de la ciutadania. Una situació que reclama solucions des del respecte a la Llei per part de tots els poders públics, per això ens cal denunciar el silenci i la inacció del Consell General del Poder Judicial, òrgan a qui correspon defensar la independència judicial.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: