Qui som

Amb motiu del referèndum del passat 1 d’octubre, un grup d’advocats de l’Il·lustre Col·legi de Reus ens vam oferir voluntàriament als veïns i veïnes per allò que convingués. Primer n’érem una dotzena, després 30 i, a data d’avui, som més de 70 professionals del Dret disposats a defensar els drets individuals i col·lectius dels nostres conciutadans.

Recentment constituïts com a “Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’octubre”, ens coordinem amb companys i grups d’advocats de diferents col·legis arreu de Catalunya, sorgits d’iniciatives semblants davant el moment transcendental que viu el país. Un país, Catalunya, que pateix ara mateix una persecució de les seves institucions i la seva identitat com no es veia des de la pretesa restauració de la democràcia a l’estat espanyol. Un estat que s’ha despullat de la fina capa de barnís demòcrata i resta en evidència davant la comunitat jurídica, tant la pròpia com la internacional, com un estat repressor de les opinions discordants, dels més elementals drets i llibertats i, lamentablement, mostra sense vergonyes la utilització política dels tribunals de justícia. Davant l’atropellament judicial i processal emprat en l’empresonament dels nostres legítims representants s’han manifestat fins i tot veus tan poc sospitoses com les del col·lectiu de Jutges espanyols “Jueces para la Democracia”, coincidint en els defectes de forma, de fons i de competència jurisdiccional de l’òrgan que n’ha decretat la presó preventiva.

La conclusió és ben evident: si volem un sistema judicial millor, més modern, democràtic, independent i responsable, potser cal aprofitar l’oportunitat de bastir-ne un de nou. Fem-nos dignes de tot l’esforç que calgui per aquesta oportunitat. Amb tot el Dret del món.

Aquest és el comunicat de l’Associació: “Davant la resposta de l’Estat espanyol a l’actuació d’un Parlament i un Govern legítims, escollits democràticament pel poble de Catalunya. Una resposta que articula una persecució judicial per fer front a una qüestió de naturalesa política i que avui ha culminat amb l’empresonament provisional del Vicepresident, 7 consellers i un exconseller més, l’Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’octubre manifestem:

El nostre rebuig més absolut a aquesta mesura desproporcionada i sense cap fonament jurídic que no sigui la repressió. Violenta els propis principis de la Constitució espanyola que pretén defensar i contravé greument la Carta Internacional dels Drets Humans quan atempta de manera flagrant contra la llibertat d’expressió o l’exercici de l’activitat política.

Com a professionals del Dret, condemnem la utilització política de l’Administració de Justícia espanyola però també la pobra independència que aquesta ha mostrat i el seu funcionament altament irregular i arbitrari. Malauradament s’ha evidenciat un entramat judicial que recorda altres tribunals que crèiem pretèrits que fiscalitzaven l’activitat política dels ciutadans. Els advocats, juristes i altres actors jurídics que integrem aquesta associació denunciem un procediment farcit d’irregularitats processals que afecta des de la qualificació jurídica fins a la pròpia competència dels òrgans jurisdiccionals encarregats. Des del punt de vista jurídic, la decisió d’avui —ordenar presó incondicional per als membres d’un govern legítimament constituït per les seves accions dutes a termes en representació de la ciutadania i en un marc d’actuació pacífic i democràtic— abandona del tot els fonaments que sostenen l’ordenament jurídic aplicable i vigent en haver obviat els principis de proporcionalitat, d’intervenció mínima, de respecte pel dret de defensa, d’interpretació restrictiva… En definitiva, l’equivalent judicial de les càrregues policials contra aquella població vulnerable i indefensa que només pretenia exercir el més elemental dels drets democràtics el passat dia 1 d’octubre.”

Mapa d’actuacions 1 d’Octubre 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial